project management


 

INSCRIERE NEWSLETTERAdresa de e-mail:

 

INSCRIERE CVRomana: Vrei o cariera in managementul proiectelor?

Adauga CV-ul tau in baza noastra de date cu specialisti in Project Management!


Untitled 1

ARTICOLE

RECESIUNEA ECONOMICA in CONSTRUCTII

 

      16 iunie 2009

     Abordarea pe care mi-am propus sa o fac, este din punctul de vedere a Managementului de Proiect si a Project Managerului in Constructii Civile si Industriale. Desi sint putine momentele de acest fel (si total nedorite) totusi, vom vedea ce inseamna sa existe Proiectul de Management al Proiectului de Constructii impreuna cu un Project Manager si ce inseamna sa NU. Adica sa se faca in continuare constructii, utilizind doar Structuri Organizationale de tip Functional si Organizare de Santier.  Vom putea vedea ca vremurile acestea au trecut demult, iar cine incearca sa nu ia in considerare progresul realizat de Managementul Proiectelor nu poate fi decit un perdant. Este ca si cind ai lupta cu arcul si sageata impotriva unui inamic inarmat cu tancuri, aviatie si mitraliere.
      Desi inclusiv Banca Nationala a anuntat la inceputul acestui an ca sectorul constructii nu se va prabusi, ca investitiile vor continua si  ca vor fi deschise noi santiere constructorii au vazut contrariul. Si nu numai atit, ci au vazut ceva mult mai grav si mai periculos : necesitatea continuarii lucrarilor la proiectele startate (cu finantare deschisa) - deoarece procesul de constructie nu poate fi oprit oricind fara ca pierderile sa fie foarte mari - in vederea finalizarii acestora. Paradoxal, dar aceasta situatie va face ca in anul 2009 sa se finalizeze cel mai mare numar de apartamente din ultimii 5 ani. Ciclul de viata al proiectelor de constructii, in sectorul rezidential se intinde adesea peste doi ani, astfel incit apartamentele incepute in anul 2006, 2007 si 2008 urmeaza sa se finalizeze anul acesta.
     Care au fost valorile la care au fost contractate aceste apartamente, in anii de boom economic 2007 si 2008 (cind orice apartament cu valoarea sub 2000 Euro/mp se vindea imediat , bancile rugau clientii sa contracteze credite iar conditiile erau foarte "relaxate") si care este valoarea lor de piata ACUM (cind nimeni nu cumpara nici cu 1300 Euro/mp) iar guvernul starteaza programul "Prima Casa" ? Ce inseamna aceasta schimbare brusca in mediul STEEP si care trebuiau sa fie "resorturile" care sa amortizeze aceasta cadere ? ... vom vedea imediat.
 Deci sa facem o recapitulare succinta : in 2006 existau 98.167 locuinte in diferite stadii de executie, la finalul anului 2007 existau 120.570 iar la finele anului 2008 existau 143.139 locuinte in faza de constructie (deci cu 20% mai multe decit in 2007 si cu 45% mai multe fata de 2006) - conform Institutului National de Statistica. In conditiile retragerii de pe piata romaneasca a cumparatorilor straini, iar cumparatorii romani neavind acces la creditele bancare nu intentioneaza acum sa achizitioneze o casa noua, este foarte probabil ca aprox. 70.000 de locuinte ce vor fi finalizate anul acesta vor trage si mai mult in jos preturile .

      La aceasta "masa critica" de apartamente ce urmeaza sa fie disponibile se cauta solutii pe masura, Programul Guvernamental "Prima Casa" fiind unul dintre acestea.  Programul este foarte bun si este finisat in continuare prin analiza conditiilor de creditare dar si a pretului constructiilor ce urmeaza sa se contracteze ...
      Atunci cind incepem sa vorbim de indicatori de performanta, de indici ai pretului de cost ... deja alunecam usor in domeniul Analizei Cost-Beneficiu , al Planificarii Costurilor de Productie (care includ costurile pentru materiale, manopera, utilaje si transport) , de estimari ale duratelor activitatilor ... etc.
 Ce se intimpla de fapt ? Asa cum in perioadele de cerere maxima pentru un produs, toata lumea "stie sa vanda" iata ca si in sectorul constructii, in perioada in care preturile de piata au atins valori foarte mari (atragind dezvoltatori din intreaga lume, deoarece pretul pe metru patrat al locuintelor din Romania depasisera pe cele din Dubai, Spania, Portugalia, Italia ... etc. ) toata lumea a considerat ca poate organiza , sau invata din mers si organiza, parti mai mici sau mai mari dintr-un proiect. Teoria care spune ca  "dimensiunea proiectelor in care se implica o firma de constructii este aleasa functie de propria capacitate logistica" este valabila in tari cu o economie stabila, unde exista o legislatie care reglementeaza accesul la proiecte doar companiilor care atesta ca au capacitate logistica. Astfel, firmele mari care au capacitatea sa gestioneze proiecte mari, au o rentabilitate mai buna, rezultatele financiare sunt pe masura iar proiectele mari impreuna cu managementul acestora se reorienteaza catre firmele care au dobindit deja experienta in domeniul Project Managementului. In Romania am constatat ca o multitudine de firme, sfidind nivelul ridicat de risc din sectorul constructii au incearcat sa gaseasca cheia succesului, angrenindu-se in proiecte ce depasesc propria capacitate logistica. Acum vor trebui sa plateasca pretul pentru riscul asumat iar aceste consecinte conduc catre costuri ce duc de foarte multe ori intreaga firma in faliment.
   Lipsa unui Proiect de Management al Proiectului de Constructii inseamna in primul rind lipsa viziunii globale asupra proiectului, "The Big Map" cum o numesc specialistii. Iar de aici la esec este numai un pas.

 Ce a lipsit, si ce lipseste inca din aceste proiecte ?

 Intreagul capitol Planificare (care include estimarea duratelor , costurilor si necesarului de resurse pentru toate  activitatile proiectului, care fundamenteaza Planul de Contractare - alegerea tipurilor de Contracte incheiate pentru resurse (umane, materiale, utilaje, transport, subcontractori ... etc.) , indicii si indicatorii nivelurilor de pret ce pot fi acceptate pentru fiecare din resursele enumerate, in conditiile asigurarii calitatii .
              Monitorizarea si controlul permanent pe baza unor metode stiintifice ( ex. EVMS - metoda valorii dobandite) care sa ne furnizeze permanent date despre depasirile de buget si "alunecarea in timp" a proiectului cit si Costul Total la Finalizare (ECAC - Estimated Cost At Completion) si costul necesar finalizarii proiectului ( CTC - Cost to Complete) , puse fata in fata cu valorile din Studiul de Fezabilitate Financiara pentru a cunoaste valoarea reala a beneficiului ce poate fi realizat (amendata bineinteles cu indicii de devalorizare)
         Nu in ultimul rind lipsa totala a Managementului Riscurilor din cadrul acestor proiecte lasa neevaluate costurile corespunzatoare pierderilor produse de acoperirea riscurilor ce actioneaza asupra proiectelor. Paradoxal, am intilnit mai putin de 10% din companiile de constructii romanesti care sa aiba un responsabil cu Managementul Riscurilor, sa existe un plan, un buget, niste responsabili ... etc. In mod practic costurile cu acoperirea pierderilor datorate riscurilor se acopereau din profitul general, care fiind deosebit de generos conducea la ideea ca Managementul Riscurilor nu este necesar. Ceea ce observam astazi, se numeste in limbaj de specialitate schimbari in mediul STEEP (Sociologic, Tehnologic, Economic, Ecologic si Politic - incl. Legislativ) la care trebuie sa existe un "Plan B" , de contingenta , corespunzator analizat si planificat.
       A incerca sa faci constructii numai cu evidente contabile , deci fara Project Cost Management - care este cu totul altceva decit contabilitatea, deoarece cuprinde estimarea, bugetarea si controlul costurilor  care ne asigura vederea in perspectiva asupra proiectului, inseamna sa incercam sa conducem o masina ce are parbrizul acoperit, ghidindu-ne numai de ceea ce vedem in oglinzile retrovizoare si in luneta ... adica istoricul cheltuielilor si acela destul de vag deoarece inregistrarile contabile nu asociaza munca realizata de costurile presupuse pentru realizarea ei , existind nenumarate conflicte intre clasificarile de costuri utilizate in proiecte si practica contabila curenta.
      Revenind la problema analizata , finalizarea unui numar de aprox. 70.000 apartamente startate in 2006, 2007 si 2008,  trebuie sa marturisesc faptul ca este destul de dificil sa estimam acum valoarea profitului (in unitati absolute, deci tinind cont de indicii de devalorizare) pentru firmele de constructii implicate, daca nu exista un Proiect de Management al fiecarui Proiect, pe baza caruia sa putem analiza si compara mere cu mere ...
      Criza Economica si Recesiunea da astfel o lectie tuturor firmelor de constructii (dar mai ales managerilor acestora), creaza un moment de analiza ce ar trebui sa aduca imbunatatiri majore in modalitatile de management a proiectelor in care sunt implicate firmele. Si nu in ultimul rind in privinta reorganizarii proceselor de business interne si scolarizarea personalului in domeniul  Managementului de Proiect in Constructii. Toate acestea sunt cerinte majore, cerute de piata actuala a constructiilor din intreaga lume, la care trebuie sa ne aliniem. In mediul de business actual, aceste cerinte sunt de tip "to be or not to be" care nu ne prea asigura alternative...


Ing.  Marius GAITAN
PM Consultant & Civil Engineer
EUROPROIECT ESTATEAVANTAJELE PROJECT MANAGEMENTULUI


    

     Avantajul competitiv creat de Managementul de Proiect (Project Management) este dat in primul rind de urmatoarele :
  1. Organizatia va fi capabila sa livreze proiecte de succes in mod controlabil
  2. Organizatia va putea sa-si imbunatateasca procesele si procedurile interne
  3. Organizatia va putea sa-si dezvolte un brand care va crea clienti fideli
  4. Organizatia va putea sa-si creasca segmentul de piata in primul rind datorita atingerii nevelului de satisfactie al clientilor
  5. Organizatia va putea sa-si organizeze mai eficient resursele (umane , financiare , de timp )
  6. Calitatea oferita clientilor este asigurata permanent
  7. Costurile pot fi reduse in contextul asigurarii unei calitati superioare si a incadrarii in buget
  8. Asigurarea unui sistem de control al riscurilor elimina incertitudinile si reduce costurile
  9. Comunicarea se face eficient in interiorul echipei de PM si intre echipa si ceilalti participanti (stakeholderi)
  10. Realizarea de economii printr-un proces de procurement imbunatatit (pentru materiale si pentru servicii / subcontractanti) 


Project Management Methodology