project management


 

INSCRIERE NEWSLETTERAdresa de e-mail:

 

INSCRIERE CVRomana: Vrei o cariera in managementul proiectelor?

Adauga CV-ul tau in baza noastra de date cu specialisti in Project Management!


Untitled 1

ARTICOLE

Regandirea prioritatilor proiectelor pe perioada crizei economice

 

        Actiunile intreprinse au targetat in primul rind proiectele in care organizatia era implicata, iar in profunzime s-a facut o reanalizare a activitatilor din cadrul proiectelor, a echipelor de Project Management urmarindu-se pastrarea unui echilibru vis-a-vis de schimbarile petrecute in mediul STEEP.  De fapt au fost selectate proiectele care au fost cel mai putin impactate de criza, proiecte ce au un nivel de risc scazut, cu o lichiditate ridicata (pe baza analizei fluxurilor de numerar cash in-flow si cash out-flow) si alinierea acestora la infrastructura curenta. Echipele de proiect au avut ( si inca o sa aiba mult timp de-acum incolo) sarcini importante deoarece prognozele care se faceau pentru luni sau ani trebuiesc acum facute pentru doar o saptamana si apoi revizuite.
    Realitatile economice arata ca exista foarte putine proiecte (ca sa nu folosesc termenul “aproape deloc”) cu mari investitii de capital aprobate, propunerile de proiecte mari aproape inexistente iar abordarea proiectelor existente se face cu discernamint crescut. Realinierea asteptarilor stakeholderilor la noile realitati economice necesita imbunatatirea continua (si redefinirea) factorilor de succes, adaptabilitate si agilitate pentru Project Manageri.

    Analiza factorilor de risc din proiecte necesita focusarea pe proiecte de complexitate redusa, cu riscuri moderate care sa nu necesite interventii majore (executarea planurilor de contingenta cu bugete mari) pentru eliminarea efectelor. Reanalizarea probabilitatii de producere si impactului fiecarui risc necesita noi tactici si strategii de abordare si evident solutii noi, fezabile. Toate acestea trebuie sa fie aliniate noului climat economic, conditiilor concrete de azi iar prognozele sa fie elaborate cu o oarecare doza de pesimism.

    Trebuiesc pastrate Echipele de Proiect potrivite, ce atesta talent si au o atitudine pozitiva. Mai productivi inseamna mai aproape de succes, inseamna sa sustina “momentul” , sa considere permanent ca “esecul nu este o optiune” , context in care aportul fiecarui membru al echipei de proiect trebuie sa fie major. Acum se poate testa cu adevarat unitatea echipelor de proiect, modul in care stiu sa “faca un joc de echipa”, sa-si arate respect mutual odata cu placerea de a lucra impreuna, sa stie cum sa-si reduca dependentele individuale, stressul , ...etc.

    Trebuiesc pastrate doar proiectele cu un suport solid si implementarea unor sesiuni de analiza imbunatatite. Proiectele foarte mari trebuiesc segmentate in mai multe parti (subproiecte) cu pastrarea legaturilor, definind pentru fiecare 1 pana la 3 livrabile majore (usor cuantificabile, fara a lasa loc de interpretari), monitorizate si controlate prin rapoarte de progres saptamanale, analizate si aprobate de stakeholderi. Urmarirea imbunatatirii cash-flow-ului, a procesul de achizitii (comenzi dimensionate cf. necesitatilor, astfel incit timpii de stationare in depozit sa fie cit mai mici, pana la eliminare – aprovizionare “just-in-time”) , evitarea schimbarilor ariei de cuprindere si pastrarea proiectului cu abateri minime (aprobate) fata de baseline.

    Aceasta necesita regandirea statusului intilnirilor si formatul acestora, cresterea managementului pe “frontiera” proiectului, cu rapoarte saptamanale succinte si documentare real-time disponibila. Revizuirea specificatiilor sa nu se faca mai rar decit bisaptamanal, focusare maxima pe pasul urmator, faza urmatoare, recalibrarea continua a planului de munca si urmarirea rezultatelor.
    Facind o trecere in revista este necesar sa reducem dimensiunea proiectelor, sa reducem riscurile, costurile si sa adaugam inovatie in modalitatile de abordare.

Ing.  Marius GAITAN
PM Consultant & Civil Engineer
EUROPROIECT ESTATE
 
 Ing.  Ciprian GAITAN
Structure Consultant & Civil Engineer
EUROPROIECT ESTATE

   

AVANTAJELE PROJECT MANAGEMENTULUI


    

     Avantajul competitiv creat de Managementul de Proiect (Project Management) este dat in primul rind de urmatoarele :
  1. Organizatia va fi capabila sa livreze proiecte de succes in mod controlabil
  2. Organizatia va putea sa-si imbunatateasca procesele si procedurile interne
  3. Organizatia va putea sa-si dezvolte un brand care va crea clienti fideli
  4. Organizatia va putea sa-si creasca segmentul de piata in primul rind datorita atingerii nevelului de satisfactie al clientilor
  5. Organizatia va putea sa-si organizeze mai eficient resursele (umane , financiare , de timp )
  6. Calitatea oferita clientilor este asigurata permanent
  7. Costurile pot fi reduse in contextul asigurarii unei calitati superioare si a incadrarii in buget
  8. Asigurarea unui sistem de control al riscurilor elimina incertitudinile si reduce costurile
  9. Comunicarea se face eficient in interiorul echipei de PM si intre echipa si ceilalti participanti (stakeholderi)
  10. Realizarea de economii printr-un proces de procurement imbunatatit (pentru materiale si pentru servicii / subcontractanti) 


Project Management Methodology