project management


 

INSCRIERE NEWSLETTERAdresa de e-mail:

 

INSCRIERE CVRomana: Vrei o cariera in managementul proiectelor?

Adauga CV-ul tau in baza noastra de date cu specialisti in Project Management!


Untitled 1

Consultanta Project Management

Ciclul de viata a proiectului (Project Management Lifecycle)

  
 

 Project Management Lifecycle

Ciclul de viata a proiectului

 

    Produsul software MPMM descrie detaliat Ciclul de Viata al Proiectului ajutindu-va sa finalizati fiecare faza , activitate sau task, rapid si eficient. Utilizarea unei metodologii in abordarea proiectelor va asigura controlul  fiecarei faze si implicit controlul asupra rezultatelor finale ale proiectelor, asigurind succesul (finalizare in limita bugetului,  in timpul planificat si contractat si asigurind calitatea contractata)

    MPMM este o metodologie pentru managementul  proiectelor,  dezvoltata de compania americana Method123, si poate fi utilizata ca ghid de conducere si administrare a proiectelor.


    Prezentarea schematica , in format grafic (prezentat mai jos) a tuturor fazelor, posibilitatea ca sa accesam printr-un simplu click fiecare faza , obtinind apoi activitatile din cadrul  fiecarei faze si mai in profunzime a  taskurilor din cadrul fiecarei activitati, face din MPMM un produs de mare succes. Daca mai adaugam la toare acestea faptul ca pentru fiecare task sau activitate avem  la dispozitie formulare tipizate (template) care ne ajuta sa formalizam fiecare proces prin implementarea in cadrul firmei (stabilirea responsabilitatilor echipei de proiect si a persoanelor implicare in proiect), putem spune ca avem un instrument puternic de abordare structurata a proiectelor.   

Ciclul de viata al proiectului (Project Management Life Cycle)

    MPMM™ descrie detaliat Ciclul de Viata al Proiectului (Project Management Life Cycle), ajutindu-va sa finalizati fiecare faza, activitate si task usor si eficient.
 
Aflati mai multe despre MPMM™ sau downloadati o versiune gratuita.
 
Ciclul de viata al proiectului incorporat in metodologia MPMM™ are 4 faze:
 

Initierea Proiectului presupune startarea proiectului, prin documentarea Business Case-ului, Studuiului de Fezabilitate, Termenii de Referinta ai proiectului si  formarea Echipei de Proiect.
 
Planificarea Proiectului presupune trasarea road-map-ului proiectului prin crearea urmatoarelor planuri: Project Plan, Planul de Resurse, Planul Fnaciar (bugetul), Planul de Calitate , Planul de Acceptanta si Planul de Comunicare.
 
Executia Proiectului presupune crearea livrabilelor  si controlul livrabilelelor, aria de cuprindere/continutul proiectului (Scope), Costurile, Calitatea, Riscurile si Managementul  Problemelor.
 
Inchiderea Proiectului  presupune stoparea activitatilor  din cadrul  proiectului,  dezalocarea resurselor, activitatile de  predarea-receptie a livrabilelor proiectului si finalizarea analizei post implementare.

 
O descriere mai detaliata a metodologiei si a ciclului de viata cuprins in MPMM:
 

Initierea Proiectului (Project Initiation)

      Initierea proiectului (Project Initiation) reprezinta prima faza din Ciclului de Viata al PProiectului si reprezinta momentul startarii proiectului. Organizatiile folosesc terminologii diferite prin care sa ateste startarea proiectului ( ex. Project Request , Initiation Document ,  Statement of Agreement , … etc). In perioada Initierii Proiectului, trebuie sa se genereze un continut preliminar al  proiectului (Preliminary Scope),  pentru a defini obiectivele proiectului, contractarea cu o organizatie performanta si startarea Planificarii Proiectului. Versiunea initiala va fi de mai multe ori revizuita. In aceasta faza se va identifica Managerul de Proiect, si se va organiza proiectul, iar la sfirsitul acestei faze se va face o revizuire a acestei faze . Faza de initiere a proiectului are 6 pasi :
 

 

Planificarea Proiectului (Project Planning)


     Dupa definirea proiectului si stabilirea echipei de proiect suntem gata sa intram in faza de Planificare detaliata (Project Planning phase). Aceasta implica crearea unui set de documente de planificare care sa ghideze echipa d proiect de-a lungul intregului proiect. Faze de Planificare (Planning Phase) presupune realizarea urmatorilor 10 pasi:
 

 

Executia
(Project Execution)

 

      Avind un proiect bine definit  si un set detaliat de documente de planificare a proiectului, suntem gata sa intram in faza de executie a proiectului (Execution phase).
 
Aceasta este faza in care sunt construite, dezvoltate si elaborate livrabilele proiectului (conceptie) si apoi prezentate clientului pentru acceptanta.
 
      Pe perioada de conceptie a livrabilelor, mai multe procese sunt utilizate pentru a monitoriza si controla livrabilele care  vor reprezenta rezultate ale proiectului.
 
      Aceste procese includ managementul timpului, al costurilor,al calitatii,al  schimbarilor din proiect, al probelemelor (issues) conflictelor, al riscurilor, al furnizorilor , al clientilor si comunicarii intre membrii echipei de proiect si cu stakeholderii proiectului.
 
      In momentul in care toate livrabilele proiectului au fost stabilite iar clientul a acceptat solutia finala, proiectul este gata pentru procedura de inchidere.
 

Inchiderea (Project Closure)


     Inchiderea proiectului (Project Closure) presupune predarea livrabilelor catre client, organizarea documentatiei rezultate pe perioada derularii proiectului, inchiderea contractelor cu furnizorii, dezangajarea resurselor din proiect, si comunicarea inchiderii proiectului tuturor participntilor la proiect (stakeholderi). Ultimul pas  din proiect este Analiza Post-Implemntare a proiectului (Post Implementation Review) care ne indica nivelul de succes al proiectului si noteaza "lectiile invatate"(lessons learned) in perioada derularii proiectului , pentru proiectele viitoare .
 

Metodologia MPMM se bazeaza pe cele mai bune practici  ...


     Mai mult de 45,000 persoane din 50 tari diferite folosesc in mod curent aplicatia MPMM Project Life Cycle pentru a dsfasura proiecte. Metodologia de Project Management MPMM are la baza standardele de Project Management: PMBOK® (www.pmi.org) and Prince2® (www.prince2.org.uk) .
 
     Daca doriti sa descarcati (download) Metodologia de Project Management  selectati editia MPMM de mai jos...
 

MPMM Professional Edition

MPMM Standard Edition

MPMM Educational EditionConsultanta in Management de Proiect in Constructii Civile

 

 
    De putine ori am vazut la o masa clientul impreuna cu constructorul si cu Managerul  lui de Proiect analizind ce urmeaza, cind urmeaza si cum urmeazasa se intimple astfel incit proiectul sa de deruleze pe traiectoria planificata : BUGET , TIMP si CALITATE.  Si tot de putine ori am vazut in ultimii ani ca proiectele sa se incheie asa cum si-a dorit clientul.
      Citim aproape zilnic in presa, vedem la televizor sau auzim la radio o multitudine de situatii neplacute cu care se confrunta CLIENTII noilor apartamente din ansamblurile rezidentiale : depasiri de costuri , lucrari incomplete , de calitate indoielnica , depasiri de termene de predare ....  Daca adaugam la asta si faptul ca aproape fiecare client si-a finantat "visul" cu un credit ipotecar , ca trebuie sa elibereze la o anumita data apartamentul in care locuieste putem intelege drama traita de acestia.
     Dar , orice situatie critica are o istorie !
     In cazul de fata istoria incepe atunci cind persoanele care doresc sa-si cumpere un apartament intr-un viitor cartier rezidential nu apeleaza la sprijinul un Project Manager care sa-i asigure consultanta necesara inainte de a semna primul act. Lipsa cunostintelor in "ceea ce va urma" poate sa-i fie chiar fatala datorita incertitudinii valorii finale a apartamentului combinata cu termenul de finalizare si calitatea reala ce urmeaza sa o primeasca.
     Pe de alta parte CONSTRUCTORUL (incluzind aici si subantreprenorii), atunci cind se demareaza contracte cu dezvoltatorii au nevoie de cunostinte avansate de Project Management sau trebuie sa apeleze la un consultant PM. In caz contrar risca sa "fie striviti" intre furnizorii de materiale, forta de  munca, termene de predare si cerintele contractuale.
      Dar exista si participanti mai "norocosi" pe aceasta scena :  Bancile, Societatile de Asigurari ...  s.a.  si asta deoarece acolo unde exista o cultura organizationala bine structurata , cu mecanisme de contractare bine gandite si cu proceduri ferme , sansa unui esec (si vorbim aici de pierderi financiare) sunt foarte mult reduse.
     Nu am amintit aici de DEZVOLTATOR, deoarece nu am intilnit pana acum nici unul fara a avea liga el consultantul in Project Management al unei firme de consultanta cu care acesta a incheiat contract inca din faza de initiere a proiectului, si care ii asigura acum suport privind executia si monitorizarea proiectului astfel incit, acesta sa se situieze din punctul  lui de vedere,  in parametrii contractati  cu  bancile  si fondurile de investitii care asigura finantarea.

Project Management Methodology