project management


 

INSCRIERE NEWSLETTERAdresa de e-mail:

 

INSCRIERE CVRomana: Vrei o cariera in managementul proiectelor?

Adauga CV-ul tau in baza noastra de date cu specialisti in Project Management!


Untitled 1

ARTICOLE PROJECT MANAGEMENT

O Cariera de Succes in Project Management


      Desi ar trebui sa incep prin a defini Project Managementul , consider ca cei care aloca timpul necesar pentru a citi acest articol, cunosc deja ce este Project Managementul iar daca nu, oricum voi reveni mai tarziu, pe parcurs la continutul notiunii de Project Management.
    Deoarece vreau sa vorbim aici de Project Manageri, definitia cea mai generala a Project Managerului ar putea fi “PM este o persoana care angajeaza procesele de management ale proiectului”. Desi aceasta este o definitie simplificata, ea prezinta esenta a ceea ce trebuie sa fie Project Managerul. Daca ne-am referi la proiecte de diferite dimensiuni, atunci definitia ar trebui nuantata, dar daca va uitati dupa o “pozitie noua” in organizatie, fie ca aceasta se numeste Project Manager, Project Coordonator sau Project Supervizor sa stiti ca este de fapt acelasi lucru.
   


NEVOIA DE PROJECT MANAGEMENT in CONSTRUCTII


In majoritatea contractelor de constructii, contractorul are doar singura oportunitate de a-si seta pretul (prin licitatie). Din acest moment, profitul ce se poate obtine este determinat de abilitatea Project Managerului de a economisi si salva bani printr-o buna planificare a operatiunilor zilnice si priceperea lui de a lua decizii bune. Daca un proiect trebuie realizat in cadrul liniei planificate a bugetului (cost baseline) si planificarii in timp (time baseline), este necesar un control atent (si foarte strins) al managementului operatiunilor. 


REDUCEREA COSTURILOR IN CONSTRUCTII


     Pentru a  face o analiza in privinta reducerii costurilor in constructii, este necesar mai intii sa analizam tipurile de  proiecte care au cea mai  mare pondere in piata romaneasca de constructii si totodata cele mai mari oportunitati de dezvoltare. Evident, asa cum am aratat si in alte articole (Succesul Proiectelor de Constructii) , fiecare proiect trebuie privit ca o entitate separata si analizat prin prisma dimensiunii lui.SUCCESUL PROIECTELOR DE CONSTRUCTII


      Pentru a aborda aceasta problema , trebuie sa aruncam mai intii o privire asupra semnificatiei Project Managementului in Constructii. Facind o analiza asupra tipurilor de proiecte de constructii si a dimensiunii acestora, constatam ca nu se poate gasi o definitie simpla care sa defineasca o operatiune atit de complexa asa cum sunt constructiile. Ceea ce putem sa facem este sa disecam acest termen si sa analizam mai multe fete ale Project Managementului in Constructii.
     Analizind raspunsul la chestionarele primite de la mai multi Constructori, Beneficiari ai unor investitii , Antreprenori , studenti la Project Management,... etc.  am constatat ca pentru fiecare dintre ei notiunea de “Proiect” inseamna ceva diferit. Pentru a avea o baza de discutii si pentru a ne referi toti la acelasi element, trebuie sa consideram ca Proiect de Constructii poate inseamna o casa , un bloc , un ansamblu rezidential , un aeroport , o fabrica , o sosea ... etc. sau chiar repararea , remodelarea sau imbunatatirea unui asemenea obiectiv (si nu proiectul tehnic !!! ). Putem astfel imparti proiectele de constructii in functie de anumite specificatii : ex. dupa buget putem avea proiecte mici , medii , mari , foarte mari sau mega-proiecte . O impartire similara o putem face dupa durata proiectelor , dupa distributia geografica a locatiilor fronturilor de lucru , dupa complexitatea proiectelor ... etc.


Pagina :


AVANTAJELE PROJECT MANAGEMENTULUI


    

     Avantajul competitiv creat de Managementul de Proiect (Project Management) este dat in primul rind de urmatoarele :
  1. Organizatia va fi capabila sa livreze proiecte de succes in mod controlabil
  2. Organizatia va putea sa-si imbunatateasca procesele si procedurile interne
  3. Organizatia va putea sa-si dezvolte un brand care va crea clienti fideli
  4. Organizatia va putea sa-si creasca segmentul de piata in primul rind datorita atingerii nevelului de satisfactie al clientilor
  5. Organizatia va putea sa-si organizeze mai eficient resursele (umane , financiare , de timp )
  6. Calitatea oferita clientilor este asigurata permanent
  7. Costurile pot fi reduse in contextul asigurarii unei calitati superioare si a incadrarii in buget
  8. Asigurarea unui sistem de control al riscurilor elimina incertitudinile si reduce costurile
  9. Comunicarea se face eficient in interiorul echipei de PM si intre echipa si ceilalti participanti (stakeholderi)
  10. Realizarea de economii printr-un proces de procurement imbunatatit (pentru materiale si pentru servicii / subcontractanti) 


Project Management Methodology