project management


 

INSCRIERE NEWSLETTERAdresa de e-mail:

 

INSCRIERE CVRomana: Vrei o cariera in managementul proiectelor?

Adauga CV-ul tau in baza noastra de date cu specialisti in Project Management!


Untitled 1

Consultanta Project Management

Nevoia de CONSULTANTA in Project Management

 

    
      Proiectele din Fonduri Structurale din Programul UE accesate de tara noastra ( care necesita proceduri exacte de contractare, executie, monitorizare si raportare) au fost absorbite deja de companii care si-au dezvoltat compentene in “procesarea” acestui tip de proiecte.

     Toate aceste fenomene au creat un nou val de cerinte, ce pot fi atinse numai prin dezvoltarea de competente in domeniul Managementului de Proiect,de catre companiile din domeniul constructiilor care  vor sa poata aborda aceste proiecte.
     Dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor necesare din cadrul unei companii se face in timp, prin formarea de specialisti din diverse compartimente ale firmei ( tehnic , financiar , achizitii , calitate , resurse umane … etc.) in domeniul Managementului de Proiect. Deoarece cererea de piata necesita existenta acestor specialisti ACUM , firmele sunt nevoite sa apeleze la consultanti. Deoarece strategia pe termen mediu si lung a firmelor care doresc o dezvoltare durabila necesita existenta specialistilor proprii , formula de succes este data de perechea scolarizare + specializare. Mai concret , specialistii firmei trebuie sa se scolarizeze in domeniul Project Managementului si in paralel sa poata practica toate cunostintele primite in cadrul proiectelor pe care le executa (alaturi de consultantii in Project Management)
     Cererea de consultanti este tripla fata de numarul proiectelor deoarece fiecare parte implicata intr-un proiect trebuie sa aiba un consultant in Project Management care sa-i asigure controlul si succesul. Sa luam citeva exemple : in primul rind Contractorul are deja un Project Manager (PM) care i-a dezvoltat un plan de management al proiectului. Beneficiarul ar trebui sa aiba si el un consultant in Project management care sa-i asigure suportul in privinta derularii proiectului (in buget , timp si la calitatea dorita) . Constructorul are imperios nevoie de un Project Manager care sa-i planifice executia proiectului conform constringerilor impuse de contractor : Cost , Durata , Calitate. Iata asadar trei companente majore ale grupului de stakeholderi , fiecare avind nevoie de un PM .
    Dar poate exista si altfel : Beneficiarul (de. ex.) sa nu mai cheltuiasca bani angajind un consultant in PM (ceea ce pana acum am vazut in mod frecvent). Dar tot cu aceeasi frecventa am constatat si faptul ca multe proiecte nu-si respecta termenele de punere in functiune iar beneficiarii afla faorte tarziu de acest lucru, cind lucrurile stau deja foarte rau. Mai mult decit atit , acestia constata ca nu primesc ceea ce credeau ca vor primi (ceea ce vazusera la targurile de case) si asta deoarece nu au stiut sa-si defineasca cerintele , iar aceste cerinte nu au fost corect si coerent in contractele cu agentia imobiliara. Observa tocmai ACUM carente grave ale modului de contractare dintre ei si agentie , dintre agentie si dezvoltator , dintre dezvoltator si constructor (sau subantreprenori) ... etc. Pierderile sunt suportate de beneficiarii finali, care ajung sa plateasca in de cele mai multe ori sume de bani uriase sau sa accepte compromisuri majore (sa-si ia apartamentul in starea in care este , urmind ca in timp sa-l imbunatateasca ..... evident cu alti bani !). Experienta redusa in achizitionarea unei locuinte noi (care urmeaza sa se construiasca sau se afla in constructie) - in primul rind datorita faptului ca nu a mai facut o asemenea tranzacte - multitudinea de “jucatori” , fiecare avind interesul de a castiga un “share” din aceasta tranzactie (banci , asiguratori , agenti imobiliari , constructori , subcontractori , dezvoltatori ... etc.) il pune pe clientul final singur-singurel de a-si asigura consultanta. TOTI ceilalti jucatori vor o parte din banii lui si de aceea beneficiarul are nevoie de consultanta unui Project Manager , care este de fapt avocatul care-i apara interesele .
     Daca analizam cazul constructorului , lucrurile pota sta si mai grav , pierderile din contractele cu dezvoltatorii sau cu subcontractantii pot duce pana la falimentul firmei !
     Marturie stau multitudinea de cazuri prezentate in presa , la radio sau la televiziune in care “victimele” se p[ling ACUM cind deja este prea tarziu ca au gresit.
     Daca beneficiarul este o institutie publica , lucrurile “se ingroapa” in cele mai multe cazuri in documente , necesitind de cele mai multe ori fonduri imense pentru acorerirea greselilor facute pe parcursul derularii proiectelor. Decretul 1035 / 2007 si Legea Nr 339 din 2007 vin sa umple acest gol existent la nivelul unitatilor administrativ teritoriale judetene si locale. Dar pana la scolarizarea si formarea de specialisti , contractele de consultanta reprezinta solutia ideala.
     Consultanta in Project Management in domeniul constructiilor civile , industriale, agricole si de drumuri este o necesitate vitala a etapei actuale.
    
Consultanta in Management de Proiect in Constructii Civile

 

 
    De putine ori am vazut la o masa clientul impreuna cu constructorul si cu Managerul  lui de Proiect analizind ce urmeaza, cind urmeaza si cum urmeazasa se intimple astfel incit proiectul sa de deruleze pe traiectoria planificata : BUGET , TIMP si CALITATE.  Si tot de putine ori am vazut in ultimii ani ca proiectele sa se incheie asa cum si-a dorit clientul.
      Citim aproape zilnic in presa, vedem la televizor sau auzim la radio o multitudine de situatii neplacute cu care se confrunta CLIENTII noilor apartamente din ansamblurile rezidentiale : depasiri de costuri , lucrari incomplete , de calitate indoielnica , depasiri de termene de predare ....  Daca adaugam la asta si faptul ca aproape fiecare client si-a finantat "visul" cu un credit ipotecar , ca trebuie sa elibereze la o anumita data apartamentul in care locuieste putem intelege drama traita de acestia.
     Dar , orice situatie critica are o istorie !
     In cazul de fata istoria incepe atunci cind persoanele care doresc sa-si cumpere un apartament intr-un viitor cartier rezidential nu apeleaza la sprijinul un Project Manager care sa-i asigure consultanta necesara inainte de a semna primul act. Lipsa cunostintelor in "ceea ce va urma" poate sa-i fie chiar fatala datorita incertitudinii valorii finale a apartamentului combinata cu termenul de finalizare si calitatea reala ce urmeaza sa o primeasca.
     Pe de alta parte CONSTRUCTORUL (incluzind aici si subantreprenorii), atunci cind se demareaza contracte cu dezvoltatorii au nevoie de cunostinte avansate de Project Management sau trebuie sa apeleze la un consultant PM. In caz contrar risca sa "fie striviti" intre furnizorii de materiale, forta de  munca, termene de predare si cerintele contractuale.
      Dar exista si participanti mai "norocosi" pe aceasta scena :  Bancile, Societatile de Asigurari ...  s.a.  si asta deoarece acolo unde exista o cultura organizationala bine structurata , cu mecanisme de contractare bine gandite si cu proceduri ferme , sansa unui esec (si vorbim aici de pierderi financiare) sunt foarte mult reduse.
     Nu am amintit aici de DEZVOLTATOR, deoarece nu am intilnit pana acum nici unul fara a avea liga el consultantul in Project Management al unei firme de consultanta cu care acesta a incheiat contract inca din faza de initiere a proiectului, si care ii asigura acum suport privind executia si monitorizarea proiectului astfel incit, acesta sa se situieze din punctul  lui de vedere,  in parametrii contractati  cu  bancile  si fondurile de investitii care asigura finantarea.

Project Management Methodology