project management


 

INSCRIERE NEWSLETTERAdresa de e-mail:

 

INSCRIERE CVRomana: Vrei o cariera in managementul proiectelor?

Adauga CV-ul tau in baza noastra de date cu specialisti in Project Management!


Untitled 1

ARTICOLE

Mesaj de final de an, 2017

 

MESAJ DE FINAL DE AN, 2017


     Este momentul să apesi butonul de derulare înapoi pentru anul 2017 și să privesti retrospectiv la anul care se finalizeaza.
      A fost un an mare, plin de proiecte ambițioase, care au creat provocari mari atat pentru project manageri cat si pentru organizatii deoarece mediul de proiect de astăzi necesită o doză suplimentară de inovație și agilitate (impreuna cu câteva fotografii „cadru”, alaturi de o cafea fierbinte ! ). Asta este cu adevărat spectaculos în ceea ce privește managementul proiectelor: chiar are puterea de a transforma oamenii si organizațiile !  De aceea pot sa spun deschis : imi place modul în care trebuie să încorporez abilitățile organizaționale împreună cu abilitățile oamenilor. Ideea de a putea interacționa zilnic cu mulți oameni pentru a atinge același obiectiv este ceva care m-a inspirat să urmăresc managementul de proiect.


          În 2017 cel puțin un lucru nu sa schimbat : managementul proiectelor a fost si este încă pe un trend foarte ascendent !


Va doresc tuturor Sărbători Fericite și sănătoase !


Cum arată succesul ?


     Una dintre primele întrebări pe care le adresez când discut cu o organizație care doreste sa implementeze PM sau cu cineva care doreste sa invete PM este "Cum arată succesul?" Vreau să înțeleg de la ei ce înseamnă organizarea, produsul, businessul sau altele similare pe care ei le considera a reprezenta succesul. Vreau să cunosc modul în care vor interacționa oamenii, modul în care se va face munca, modul în acestia vor sa-si dezvolte cariera. Iar solicitarea organizațiilor de a gândi cum arată succesul are un alt beneficiu: aceasta provoacă conversații despre succesul real.

Întrebarea despre cum arată succesul este o întrebare foarte simplă, dar este o întrebare care nu este adresată suficient de frecvent organizațiilor de astăzi.  Simpla solicitare a organizațiilor de a gândi mai cuprinzător despre ceea ce constituie succes nu va rezolva imediat această problemă, ci va duce la dialog și, în cele din urmă, la o mai bună înțelegere și rezultate.

     Întrucât organizațiile se confruntă din ce în ce mai mult cu erodarea marjelor și creșterea concurenței, este esențial ca acestea să ia deciziile potrivite pentru a genera cele mai bune rezultate posibile printr-un bun management al beneficiilor. Cea mai bună modalitate de a se asigura că acest lucru se întâmplă în mod consecvent este de a înțelege imaginea completă a succesului și de a gestiona realizarea acelui succes ca parte a unei abordări integrate unice.

     Odată cu sosirea lunii decembrie, este timpul să reflectăm și să sărbătorim tot ce am obținut în acest an.
      Luați aminte, manageri de proiect ambițiosi ! Dacă vă concentrați doar asupra atingerii scopurilor și sarcinilor, puteți neglija să vă sărbătoriți succesul. Iată de ce aceasta este o problemă ! Din nefericire, pe măsură ce îmbătrânim și ne asumăm mai multă responsabilitate,  sarbatorirea este uneori neglijată.

     Dacă sunteți interesat în construirea unei cariere de succes in management de proiect, redescoperiți sarbatorirea.
     Luati în considerare sărbătorirea succesului vostru ca individ și apoi pentru întreaga echipă de proiect. Spre deosebire de cei care executa lucrarile, contribuția voastra ca manager de proiect este uneori mai puțin vizibilă.


Iar acum, la final de an, este momentul sa sarbatorim !


Cum sărbătoresc succesul managerii de proiect ?

     Odată cu sosirea lunii decembrie, este timpul să reflectăm și să sărbătorim tot ce am obținut în acest an.  Adunati-va cu totii, deschideti o sticla de sampanie alaturi de o cafea buna si povestiti :

 • Lecțiile pozitive învățate: ce practici și tehnici ați utilizat cu succes în proiect? Spuneti despre ceea ce ați făcut bine, astfel încât să le puteți repeta data viitoare ... si spuneti si despre ceea ce nu a functionat !
 • Vorbiti despre satisfacția profesională: amintiți-vă o raportare care a calmat clientul proiectului pentru că a fost clara sau de atingerea unui obiectiv sau finalizarea unei faze sau a unui proiect cu probleme ! Țineti minte toate acestea !

     Uneori, cele mai mari satisfacții sunt mai puțin tangibile. S-ar putea să fie zâmbetul pe fața unui coleg sau al unui membru al echipei când ați primit aprobarea pentru o schimbare sau satisfacția când ați câștigat în cele din urmă sprijinul unui coleg. Sau poate ca, in afara job-ului, ați contribuit undeva cu aptitudinile voastre. Toate acestea sunt contribuții valoroase care merită să fie sarbatorite macar acum.

Cel puțin, citiți cele de mai sus și reflectați câteva minute asupra a ceea ce ați realizat in ultimile luni iar dacă sunteți curios, luați în considerare o revizuire pentru intreg anul 2017. 

 

Tot acum trebuie sa ne gandim si la anul 2018 si de aceea am sa scriu aici cateva provocari ale anului ce urmeaza sa vina:


     În fiecare an există schimbări care au loc în managementul de proiect. Predicțiile pentru anul 2018 se referă la toate nivelurile de conducere dintr-o firmă iar cele mai multe dintre aceste predicții se bazează pe seria de lecții de PM 2.0 - PM 3.0: Viitorul Managementului de Proiect , facute de Dr. Harold Kerzner:


1.       Creșterea tehnicilor de măsurare a metricilor din proiect.

   Timp de aproape patru decenii, managerii de proiect s-au concentrat în principal pe măsurarea timpului, a costului și a domeniului de aplicare (adică, tripla constrângere). Dar înțelegerea adevăratei stari de sănătate a unui proiect necesită mai mult decât aceste trei constrângeri. Companiile trebuie să facă progrese în ceea ce privesc tehnicile de măsurare pentru a aborda toate noile valori pe care managementul și părțile interesate vor dori să le afișeze pentru performanță pe dashboarduri iar una dintre acestea este legata de realizarea beneficiilor.

 1. Prioritizarea constrângerilor

   Odata cu o creștere a numărului de metrici gestionate, va exista o creștere a numărului de constrângeri pentru un proiect.
În cadrul proiectului pot fi monitorizate până la 10 sau 12 valori și, presupunând că fiecare metrica reprezintă o posibilă constrângere pentru proiect, ar putea fi imposibil să îndeplinim toate constrângerile. Soluția va fi prioritizarea constrângerilor la începutul proiectului, precum și revizuiri periodice ale priorităților pe tot parcursul ciclului de viață al proiectului. Cu doar trei constrângeri, prioritizarea nu a fost atât de dificilă dar probabil cu 10 sau mai multe constrângeri, prioritizarea va fi o provocare.

 

 1. Nevoia de valoare, valoare și iar valoare

   Obiectivul tradițional al managementului de proiect a fost de a produce un produs, un serviciu sau un rezultat. Noul scop este crearea de valoare de business. Valoarea poate deveni cel mai important cuvânt din vocabularul managerului de proiect în 2018. Se vor stabili metrici pentru urmărirea și raportarea creării valorii de business si pentru managementul beneficiilor.

 

 1. Încrederea in managerii de proiect

   Timp de decenii, managerii organizatiilor se temeau că managerii de proiect ar putea lua decizii rezervate doar nivelurilor de conducere superioare. Ca atare, încrederea a fost acordată foarte limitat managerilor de proiect și, în majoritatea cazurilor, finantarea proiectelor și / sau guvernanta  fost considerată critică. Acum, managerii organizatiilor pun mai multă încredere în mâinile managerilor de proiect.

 

5.       O mărime se potriveste la toate nu mai există

   De zeci de ani, managerii credeau că cea mai bună modalitate de a controla managementul proiectelor de la ultimul nivel al clădirii este crearea unei singure metodologii de management de proiect care ar putea fi aplicata tuturor proiectelor. În multe cazuri, fiecare proiect din companie trebuia să urmeze aceeași metodologie inclusiv toate activitățile și procesele însoțitoare, chiar dacă multe activități nu erau direct aplicabile unui anumit proiect. Acum, datorită încrederii acordate managerilor de proiect, acestia au flexibilitatea de a personaliza abordarea pentru fiecare client. Aceste metodologii sau cadre flexibile, cum ar fi Agile și Scrum, vor înlocui metodologiile deja existente.

6.       Afacerea obișnuită nu mai există

   Folosind o singură metodologie la care s-au făcut periodic mici îmbunătățiri, managerii credeau că este vorba de afaceri obisnuite. Prin eliminarea unei abordări unice pentru toate proiectele, nici o afacere nu mai este o afacere obișnuită. Pentru a rămâne competitive, companiile trebuie să schimbe modul în care fac managementul de proiect. Tehnici precum Agile și Scrum au arătat că unele practici tradiționale de management a proiectelor pot fi depășite.


7.       Nevoia de cadre lucrative bazate pe client

   De ani de zile, companiile spun clienților lor că firma lor are o metodologie excelentă și, dacă li se acorda un contract, va administra proiectul în conformitate cu metodologia proprie. Având capacitatea managerilor de proiect de a utiliza metodologii sau cadre de lucru flexibile, clienții solicită acum managerilor de proiect să personalizeze cadrul lucrativ conform modelului de afaceri al clientului, nu cu modelul de afaceri al antreprenorului. Numesc această abordare bazată pe client cadru lucrativ și acest lucru poate duce cu ușurință la mai multe afaceri și la relații client-contractor mai bune. Cu cât managerii de proiect își desfășoară mai bine activitatea în funcție de modul în care clientul își desfășoară afacerea, cu atât mai mare este șansa unui proiect de succes, însoțit de niveluri mai ridicate de satisfacție a clienților.


8.       Dezvoltarea inovarii in management de proiect

   Companiile nu pot să crească numai prin reducerea costurilor și speranța de a se repeta. Inovația se află acum în centrul atenției, iar companiile care pot gestiona în mod eficient proiectele de inovare vor deveni lideri de piață pentru ziua de mâine.
Însă inovarea in management de proiect va necesita o formă semnificativ diferită de ceea ce se învață în mod tradițional în sala de clasă la management de proiect. În 2018 va exista o creștere semnificativă a practicilor de inovare in managementul de proiect.


9.       Creșterea gestionării schimbărilor organizaționale

   Rezultatele activităților de inovare nu sunt doar produse și servicii noi. Inovarea include și noi modalități de desfășurare a afacerilor, cu posibilitatea de a scoate oamenii din zonele lor tradiționale de confort. Companiile învață acum să implementeze activități de management a schimbărilor organizaționale, inclusiv schimbări în modul de management a proiectelor, fără a avea un impact major asupra afacerilor de baza.


10.    Rolul în schimbare al guvernanței

   În trecut, guvernanța în managementul proiectelor sa concentrat în mare măsură pe supravegherea managerilor de proiect și pe deciziile pe care acestia le-ar lua. Acum, cand în mâinile managerilor de proiect a fost pusă mai multă încredere, rolul guvernantei este mai mult de a valida faptul că firma lucrează la proiectele potrivite, iar proiectele din portofoliu sunt aliniate cu obiectivele strategice de afaceri. Guvernanța oamenilor va fi înlocuită de guvernanța activităților.


11.    Cresterea abilitatilor de copiere

   Proiectele devin din ce în ce mai mari și mai complexe. Schimbarile în management de proiect, așa cum au fost identificate mai sus, se produc. Toate acestea cresc stresul și presiunea exercitata asupra managerilor de proiect. În loc să predea managerilor de proiect numai abilitățile tradiționale ale relațiilor umane, trainerii de PM trebuie, de asemenea, să-i ajute pe cursanti să învețe abilitățile necesare pentru a face față stresului și presiunii proiectelor alaturi de managementul de proiect. Dacă nu puteți face față presiunii și stresului, este posibil să nu conteze ce alte abilități aveți. Eșecul poate fi chiar dupa colț.

 

Sper că vă place să citiți despre proiecțiile pentru anul 2018.

În încheiere, permiteți-mi să fac un comentariu legat de ultima proiecție.

Schimbarea este inevitabilă, iar unele modificări vor fi perturbatoare.

Ceea ce aveți acasa este mai important decât orice proiect pe care probabil îl veți gestiona.

Ceea ce aveți acasa este mijlocul de a face față presiunii și stresului gestionării proiectelor.

 

Există "calitatea vieții" și nu permiteți stresului și presiunii să o afecteze,
asa ca este momentul sa sarbatoriti !


mesaj de final de an 2017AVANTAJELE PROJECT MANAGEMENTULUI


    

     Avantajul competitiv creat de Managementul de Proiect (Project Management) este dat in primul rind de urmatoarele :
 1. Organizatia va fi capabila sa livreze proiecte de succes in mod controlabil
 2. Organizatia va putea sa-si imbunatateasca procesele si procedurile interne
 3. Organizatia va putea sa-si dezvolte un brand care va crea clienti fideli
 4. Organizatia va putea sa-si creasca segmentul de piata in primul rind datorita atingerii nevelului de satisfactie al clientilor
 5. Organizatia va putea sa-si organizeze mai eficient resursele (umane , financiare , de timp )
 6. Calitatea oferita clientilor este asigurata permanent
 7. Costurile pot fi reduse in contextul asigurarii unei calitati superioare si a incadrarii in buget
 8. Asigurarea unui sistem de control al riscurilor elimina incertitudinile si reduce costurile
 9. Comunicarea se face eficient in interiorul echipei de PM si intre echipa si ceilalti participanti (stakeholderi)
 10. Realizarea de economii printr-un proces de procurement imbunatatit (pentru materiale si pentru servicii / subcontractanti) 


Project Management Methodology